امسال برای مسئولین هتلهای عمره ثبت نام می شد من هم که خیلی علاقه به کارهای فرهنگی داشتم با اشتیاق فراوان ثبت نام کردم بعد از چند مرحله نوبت به آزمون شدباخودم گفتم حتما قبول میشم و میتونم خدمت کوچیکی به زائرهای بیت الله الحرام کنم ولی متاسفانه با یک نمره کمتر رد شدم و نتونستم در مرحله آخر مصاحبه بدم. چه خوب بود اول مصاحبه می گرفتن بعد آزمون کتبی چون خیلی ها که صلاحیت دارن با همین آزمون کتبی رد میشن.
یه روز به طرف مسجد الحرام حرکت کردم ظهر بود هوا هم خیلی گرم بود گفتم برم یه تجدید وضو کنم بعد برم حرم ، وقتی وارد وضو خانه شدم دیدم یه آقای عرب با لباس عربی وارد شد معلوم بود که دست و پا شکسته فارسی هم میتونه حرف بزنه در حین وضو گرفتن دیدم داره حرکات منو زیر نظر می گیره کمی جلو اومد از من پرسید؟ از کجا اومدی ؟ گفتم ایران ، گفت چرا اینطوری وضو میگیری؟ مگه تو مسلمون نیستی ، مگه تو پیرو رسول الله نیستی و میخواست منو مجبور کنه مثل خودشون وضو بگیرم دید من دارم مقاومت میکنم شروع کرد به بد و بیراه گفتن ، میگفت تو پیرو رسول الله نیستی جایگاه شما تو آتش جهنمه و ... بعدش هم مشتش را بلند کرد که به صورت من بزنه دیدم یه ایرانی وارد وضو خونه شد همین که چشمش به اون افتاد پا رو به فرار گذاشت.
جبریل مرغ عشق به بستان احمد(ص) است
شادابی جهان ز گلستان احمد(ص) است
بر شانه ی هر آن که نشیند همای عشق
مولا و مقتدای محبان احمد(ص) است
با افتخار آدم(ع) و عیسی(ع) و نوح (ع)و خضر(ع)
شاگرد درس و بحث دبستان احمد(ص) است
داود(ع) با صدای خوشش صبح و ظهر و شام
مداح مصطفی(ص) و ثنا خوان احمد(ص) است
زیبا گلی است فاطمه(س) در دامن بهشت
این جایگاه کوثر قران احمد(ص) است
هفت آسمان به سجده رود پیش پای او
این افتخار حاصل ایمان احمد(ص) است
از یمن مقدمش به فنا رفت تیرگی
خورشید و ماه، شمع شبستان احمد(ص) است
هم اوست ختم و خاتم پیغام آوران
جبریل مست آن لب خندان احمد(ص) است
آزاده شد هر آن که به دامش اسیر شد
آزادی از خصائص زندان احمد(ص) است
بر لب نراند هیچ سخن جز کلام دوست
اوصاف کردگار به دیوان احمد(ص) است
فرمود بعد من به علی (ع) اقتدا کنید
هر کس که با علی(ع) است به پیمان احمد(ص) است ...
فلسفه قربانی در حج چیست؟
تمام دستورات و قوانین اسلام بر اساس حکمت یا حکمتهای بسیار دقیق و سودمند به حال مخلوقات وضع شده است. از جمله قوانین و احکام اسلام این است که بر حاجیان واجب است در روز عید قربان در سرزمین منی قربانی کنند. بعضی از حکمتهای قربانی در حج عبارتند از: توجّه حاجیان به قربانی کردن هواهای نفسانی و ذبح نفس اماره، کسب تقوا و تقرّب به خداوند، کمک به مستمندان و... .
فلسفه قربانی در حج چیست؟
از آنجا که قانونگذار و شارع احکام اسلام خداوند حکیم است، تمام دستورات و قوانین اسلام بر اساس حکمت یا حکمتهای بسیار دقیق و سودمند برای مخلوقات وضع شده است هر چند ممکن است ما از بسیاری از علل و حکمتهای آن آگاه نباشیم. از جمله قوانین و احکام اسلام این است که؛ افرادی که حج تمتع بجا میآورند واجب است در روز عید قربان در سرزمین منی قربانی کنند. (موسوی شاهرودى، سید مرتضى، جامع الفتاوى (مناسک حج)، ص 193 و 195؛ حسینی خامنهای، سید علی، مناسک الحج، ص 131)
دانشمندان جهان اسلام با استفاده از آیات و روایات حکمتها و فلسفههای متعددی برای قربانی در حج بیان کردهاند که در اینجا به بعضی از آنها اشاره میکنیم:
1. قربانی نماد مبارزه با تعلّقات نفسانی: قربانی کردن حاجیان در روز عید قربان، نمادی از قربانی کردن هواهای نفسانی و ذبح نفس اماره است. همانطوری که دستور خداوند به حضرت ابراهیم (علیه السلام) در مورد ذبح حضرت اسماعیل (علیه السلام) برای این منظور بوده است تا آنحضرت در پرتو این عمل با سرسختترین و ریشه دارترین عامل تعلّق نفس که حُبّ و دوستی فرزند است مبارزه کند و با اطاعت از خدا تعلّق نفسانی را ریشه کن سازد. بنابر این، همانطور که اطاعت از این دستور نقش تربیتی بزرگی در جهت رهایی از زندان نفس و تعلّقات حضرت ابراهیم (علیه السلام) و حضرت اسماعیل (علیه السلام) داشته و مقام و منزلت آنان را نزد خداوند بالاتر برده است. بر این اساس، قربانی کردن حاجیان در واقع نوعی جهاد با نفس در جهت زدودن تعلّقات و وابستگیهای دنیایی و مادی و رهایی از زندان مالپرستی و دنیاطلبی است. (برگرفته از سایت پرسمان قرآن)
2. کسب تقوا و تقرّب به خداوند: قرآن مجید در این زمینه میفرماید: «نه گوشتها و نه خونهاى آنها، هرگز به خدا نمیرسد. آنچه به او میرسد، تقوا و پرهیزگارى شماست...»؛ (حج، 37: «لَنْ یَنالَ اللَّهَ لُحُومُها وَ لا دِما?ُها وَ لکِنْ یَنالُهُ التَّقْوى مِنْکُمْ...») زیرا اصولاً خدا نیازى به گوشت قربانى ندارد، چرا که او نه جسم است و نه نیازمند، او وجودى است کامل و بیانتها از هر جهت.
به دیگر سخن؛ هدف خداوند از واجب کردن قربانی آن است که حاجیان با پیمودن مدارج تقوا در مسیر یک انسان کامل قرار گیرند و روز به روز به خدا نزدیکتر شوند، همه عبادات کلاسهاى تربیت است. قربانى، درس ایثار و فداکارى و گذشت و آمادگى براى شهادت در راه خدا را به انسانها میآموزد، و درس کمک به نیازمندان و مستمندان است. (مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 14، ص 109)
اگر تنها به حکمتهای گفته شده نظر داشته باشیم، حتی در صورتی که از گوشتهای قربانی هیچ استفادهای نشود باز این حکمتها میتواند حاصل شود.
3. کمک به مستمندان و اطعام آنان: از آیات قرآن کریم به خوبى استفاده میشود که یکی از اهداف قربانى کردن این است که گوشت آن به مصرفهاى لازم برسد هم قربانى کننده از آن استفاده کند و هم قسمتى را به فقیران نیازمند برساند. بر اساس این هدف ارزشمند، مسلمانان مجاز نیستند گوشتهاى قربانى را در سرزمین منى بر روى زمین بیندازند تا گندیده شود و یا در زیر خاکها مدفون کنند، بلکه گوشتهای حاصل از قربانی در سرزمین مقدس منی باید در درجه اول به مصرف افراد نیازمند آن سرزمین برسد و اگر نیازمندانى در آن روز و در آن سرزمین پیدا نشوند باید آن را به مناطق دیگر حمل کنند و در اختیار نیازمندان قرار دهند. حتی بر اساس این حکمت نیز اگر این گوشتها به موقع به دست افراد نیازمند نرسد و فاسد گردد نباید گفت پس قربانی لازم نیست! بلکه مسلمانان باید سعی کنند با استفاده از امکانات پیشرفته این ثروت عظیم را حفظ کرده و در اسرع وقت در اختیار نیازمندان قرار دهند. به عبارت دیگر؛ نباید گفت چون به دست فقرا نمیرسد قربانی نکنید، بلکه باید گفت چون قربانی واجب است و یکی از حکمتهای آن هم استفاده فقرا از این گوشت است، باید امکانات لازم را فراهم کرد.
پاسخ:
مهمترین و سودمندترین حکمت حج اظهار عبودیت و بندگی به پیشگاه خداوند متعال است که این امر در تمام اعمال حج نظیر احرام و طواف و سعی و قربانی و.... مشهود و مشخص است.
علاوه بر این منافع روحی و روانی و اخلاقی بسیاری به شخص حاجی و به جامعه اسلامی میرسد از جمله:
شخص با احرام و قطع وابستگی خود از تعلقات مادی و دنیوی، از تمام قیود و وابستگیهای خسرانآور رها گشته و آماده عروج و پرواز در فضاهای معنوی و عرفانی میگردد.
مسلمانان از اقصی نقاط کشورهای اسلامی و غیر اسلامی در ایام مشخص در کنگره عظیم حج جمع میگردند و با اتحاد و همفکری راه حل مشکلات مسلمانان جهان را بررسی کرده و در رفع مشکلات از نیروی عظیم مسلمانان کمک میگیرند. و اتحاد اسلامی را بین همه مسلمانان جهان برقرار میسازند انشاء الله.
تحرک بازار و اقتصاد مسلمانان. موسم حج از قدیم الایام فرصت خوبی برای رونق خرید و فروش بازرگانان مسلمان و گردش سرمایه در دست کسبه و مستمندان از شرق تا غرب عالم میشود.
آشنایی با آثار و اخبار پیغمبر اکرم (ص) و زنده نگه داشتن این آثار.
برای تیمن به نقل روایتی در این زمینه بسنده می کنیم:
هشام بن حکم میگوید از امام صادق علیه السلام پرسیدم: چرا خداوند مردم را به انجام حج و طواف خانه خود فرمان داده است؟
فرمود: خداوند انسانها را آفرید... و آنان را به عملی (حج) دستور داد که اطاعت دین و مصالح دنیای آنان را در بردارد، در موسم حج مسلمان از مشرق و مغرب گرد هم جمع میشوند تا با یکدیگر آشنا گردند و برای اینکه هر ملتی از تجارتها و فرآوردههای اقتصادی ملتهای دیگر استفاده کند، و بخاطر اینکه مسافران و حمل و نقل کنندگان در این سفر با کرایه دادن وسیلههای نقلیه خود بهره ببرند، و برای اینکه با آثار و اخبار پیغمبر اکرم (ص) آشنا گردند و این آثار همچنان زنده بماند و بدست فراموشی سپرده نشود، و اگر بنا باشد هر ملتی فقط درباره محیط خود سخن بگویند هلاک میگردند و شهرها ویران میشود، و استفادهها و منافع تجارتی از بین میرود و اخبار و آثار پیغمبر نابود میگردد، این است فلسفه حج.[1]
[1] وسائل الشیعه، جلد 8، کتاب الحج، ابواب وجوب الحج، باب1، حدیث 18
به گزارش ایسنا در کمتر کشوری به اندازه سرزمین حجاز، آثار مربوط به قرون نخستین اسلام وجود داشته است؛ چرا که زادگاه اصلی اسلام آنجاست و آثار گرانبهایی از پیشوایان اسلام در جای جای این سرزمین دیده میشود. ولی متأسفانه، متعصّبان خشک مغز وهّابی، بیشتر این آثار ارزشمند را به بهانه واهی آثار شرک، از میان بردهاند و کمتر چیزی از این آثار پرارزش باقی مانده است. نمونه بارز آن، قبرستان بقیع است. این قبرستان، مهمترین قبرستان در اسلام است که بخش مهمی از تاریخ اسلام را در خود جای داده و کتاب بزرگ و گویایی از تاریخ مسلمانان به شمار میآید.
وضعیت بقیع قبل از تخریب
تا پیش از تخریب و ویرانی قبور مطهر بقیع توسط وهابیت متعصب که براساس معتقدات خود، به تخریب بسیاری از آثار تاریخی پرداختند، بر روی قبور پیشوایان و سایر بزرگان اسلام که در مدینه مدفون بودند گنبدها و بناهایی قرار داشت. ائمه بقیع در بقعه بزرگی که به طور هشت ضلعی ساخته شده بود و اندرون و گنبد آن سفیدکاری شده بود مدفون بودند. پس از تسلط وهابیون بر مدینه آنها ضمن تخریب قبور، آثاری که بر روی قبور قرار داشت را نیز از بین بردند. در جریان این واقعه بارگاه امام حسن مجتبی (ع)، امام سجاد (ع)، امام محمدباقر (ع) و امام جعفر صادق(ع) ویران شد. آنان اضافه بر قبور مطهر ائمه معصومین (ع)، دیگر قبور را هم تخریب کردند که عبارتند از: قبر منسوب به فاطمه زهرا (س)، عبدالله بن عبدالمطلب و آمنه پدر و مادر پیامبر اسلام، قبر مطهر فاطمه بنتاسد (ع) مادر امیرالمومنین (ع)، قبر مطهر حضرت امالبنین (ع)، قبرعباس عموی پیامبر، ابراهیم پسر پیامبر (ع)، قبر اسماعیل فرزند حضرت صادق (ع)، قبر دختر خواندگان پیامبر (ع)، قبر حلیمه سعدیه مرضعه پیامبر (ع) و قبور شهدای زمان پیامبر (ع).
نخستین تخریب قبور ائمه بقیع
نخستین تخریب قبور مطهر ائمه بقیع به دست وهابیون سعودی در سال 1220 هجری یعنی زمان سقوط دولت اول سعودیها توسط حکومت عثمانی روی داد، پس از این واقعه تاریخی - اسلامی با سرمایهگذاری مسلمانان شیعه و به کار بردن امکانات ویژهای، مراقد تخریب شده به زیباترین شکل بازسازی شد و با ساخت گنبد و مسجد، بقیع به یکی از زیباترین مراقد زیارتی و در واقع مکان زیارتی - سیاحتی مسلمانان تبدیل شد.
دومین تخریب بقیع
دومین و در واقع دردناکترین حادثه تاریخی - اسلامی معاصر به هشتم شوال سال 1344 و پس از روی کار آمدن سومین حکومت وهابی عربستان مربوط میشود؛ سالی که وهابیون به فتوای سران خود مبنی بر اهانت و تحقیر مقدسات شیعه، مراقد مطهر ائمه و اهلبیت پیامبر(ص) را مورد دومین هجوم وحشیانه خود قراردادند و بقیع را به مقبرهای ویران شده و در واقع مهجور و ناشناخته تبدیل کردند.
تخریب قبور در مکه، مدینه، جده و کربلا
وهابیون در سال 1343 هجری قمری در مکه گنبدهای قبر حضرت عبدالمطلب (ع)، ابیطالب (ع)، خدیجه (ع) و زادگاه پیامبر (ع) و فاطمه زهرا (ع) و "خیزران" عبادتگاه سری پیامبر (ع) را با خاک یکسان کردند و در جده نیز قبر "حوا" و دیگر قبور را تخریب کردند. در مدینه نیز گنبد منور نبوی را به توپ بستند، ولی از ترس مسلمانان، قبر شریف نبوی را تخریب نکردند آنها همچنین در شوال 1343 با تخریب قبور مطهر ائمه بقیع (ع) اشیاء نفیس و با ارزش آن قبور مطهر را به یغما بردند و قبر حضرت حمزه (ع) و شهدای احد را با خاک یکسان و گنبد و مرقد حضرت عبدالله و آمنه پدر و مادر پیامبر (ع) و دیگر قبور را هم خراب کردند.
وهابیون متعصب در همان سال به کربلای معلی حمله کردند و ضریح مطهرحضرت امام حسین(ع) را کندند و جواهرات و اشیاء نفیس حرم مطهر را که اکثرا از هدایای سلاطین و بسیار ارزشمند و گرانبها بود، غارت کردند و قریب به 7000 نفر از علما، فضلا و سادات و مردم را کشتند. سپس به سمت نجف رفتند که موفق به غارت نشدند و شکست خورده برگشتند.
منابع:
ناصر مکارم شیرازی، وهابیت بر سر دوراهی
جعفر سبحانی، آیین وهابیت
اصغر قائدان، تاریخ و آثار اسلامی مکه مکرمه و مدینه منوره
علی اصغر رضوانی، شیعه شناسی و پاسخ به شبهات
یک عمر مثل ابر بهاران گریستم
از درد و داغ، سر به گریبان گریستم
دیوانه وار سر به بیابان گذاشتم
در دشت و کوه یا به بیابان گریستم
دیدم غمین تمامی یاران و دوستان
من در کنار جمله یاران گریستم
از لحظه ی تولد خود تا کنار گور
حتی زمان مهد و دبستان گریستم
فرقی نداشت فصل بهار و خزان من
هم در بهار هم به زمستان گریستم
گاهی میان مجلس وعظ و گهی نماز
گاهی زمان خواندن قران گریستم
این اشگها برای چه از دیده ام چکید؟
این ناله چیست ؟ از چه فراوان گریستم؟
زان دم که داغ حضرت زهرا(س) شنیده ام
از درد و داغ بی حد و پیمان گریستم
بشنیده ام ز مادر خود قصه ی فدک
زین ماجرا به دیده ی گریان گریستم
آتش زدند خانه ی ام الائمه(س) را
عیبم مکن که نیمه ی شعبان گریستم
یک عمر گریه کرده ام من و کم گریه کرده ام
کی پا به پای شاه شهیدان(ع) گریستم؟
تاب و تحمل غم او را نداشتم
داغش چو سخت بود من آسان گریستم
دخت نبی(ص) و همسر حیدر(ع) شهیده شد
چون سیل پر خروش، خروشان گریستم
حضرت فرمود: دروغ گفتند، به خدا قسم؛ اگر مردم چنین کنند این خانه تعطیل خواهد شد. خداوند عزوجل این خانه را وسیلهای برای استواری و سامان بخشیدن به کار مردم قرار داده است. [1] .
2- از امام صادق - علیهالسلام - روایت شده است که مردی از ایشان سؤال کرد و گفت: ای فرزند رسول خدا؛ من مردی ثروتمند هستم و حج واجبم را انجام دادهام و شنیدهام که در حج مستحبی ثوابهای بسیاری است، آیا میتوانم به جای حج مستحبی به اندازهی مخارج حج صدقه بدهم، تا ثواب بیشتری نصیبم بشود، یا اینکه ثواب حج بیشتر است؟
حضرت صادق - علیهالسلام - نگاهی به کوه ابوقبیس انداختند سپس فرمودند: اگر به اندازهی این کوه طلا و نقره صدقه بدهی ثواب حج را به دست نمیآوری. [2] .
پی نوشت ها:
[1] علل الشرایع: ص 396، بحارالأنوار: ج 96 ص 18 ح 66.
[2] دعائم الاسلام: ج 1 ص 293، بحارالأنوار: ج 96 ص 49 ح 40.
با نام خدا چون سخن آغاز کنیم
از خاک به سوی عرش پرواز کنیم
با یاد محمد(ص) وعلی( ع) و اولاد علی(ع)
صدها گره بسته شده باز کنیم
*****
بر احمد مختار(ص) مکرر صلوات
بر حیدر کرار مکرر صلوات
بر ختم رسل (ص)و خاندان پاکش(ع)
بفرست تو صد بار مکرر صلوات
*****
ای شیعه بیا شاخه نباتی بفرست
عقبا طلبیدی حسناتی بفرست
خوشبو بنما دهان به ذکر صلوات
بر احمد(ص) و آلش(ع) صلواتی بفرست
*****
ای گشته خجل ز روی ماهت مهتاب
ای بحر وجود تو پر از گوهر ناب
ذکر صلوات می برد غم از دل
آنگونه که می برد پلیدی را آب
*****
ذکر صلوات بهترین اذکار است
ذکر صلوات بر لب ابرار است
ای شیعه فرست بر محمد(ص) صلوات
مزد صلوات حضرت دادار است
*****
گر یار پیمبری مکرر صلوات
گر حافظ کوثری مکرر صلوات
ما رهبرمان علی ولی الله(ع) است
گر شیعه ی حیدری مکرر صلوات
*****
ما شیعه ایم و شیفته ی آل حیدریم
ما از جمیع خلق بدین ویژگی سریم
ذکر لبان ما صلوات است صبح و شام
بر چشم دشمنان علی(ع) همچو خنجریم
*****
توحید و نبوت امامت ، صلوات
صد معجزه و دو صد کرامت ، صلوات
بفرست ز عمق جان خود ای شیعه
از صبح ازل تا به قیامت صلوات
*****
بر شاه نجف حیدر صفدر(ع) صلوات
بر فاطمه(س) و سوره کوثر صلوات
ای دوست اگر بهشت را می طلبی
بر خاتم انبیا (ص) مکرر صلوات
*****
به آیه های کتاب محمدی صلوات
به چارده گل ناب محمدی صلوات
محمد(ص) است گل و فاطمه(س) گلاب گل است
به عطر و بوی گلاب محمدی صلوات